Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/corona-bedragare-forsokte-lura-aldre-man/

STHLM

Corona-bedragare försökte lura äldre man

I lördags knackade två män på hos en man i 70-årsåldern i Farsta. Männen påstod att de ville göra provtagningar med anledning av det nya coronaviruset. Men den äldre herren anade oråd och bedrägeriförsöket misslyckades.

De två männen, som enligt uppgift var klädda i grön skyddsutrustning, var okända för den äldre mannen. Efter att de påstått sig komma från sjukvården ville de komma in i bostaden i Farsta i södra Stockholm.

Men mannen blev misstänksam och lyckades stänga dörren. Därefter kontaktade han polisen. En anmälan om försök till grov stöld är nu upprättad.

På söndagen informerade polisen i region syd om en annan typ av coronarelaterade bedrägeriförsök. Då uppgav polisen att man fått kännedom om att äldre blivit uppringda av personer som erbjudit sig att handla åt dem med anledning av viruskrisen.

Genom konceptet ”Försök inte lura mig” arbetar polisen för att öka medvetenheten kring den här typen av brottslighet.

– Det går ut på att vi håller studiecirklar för pensionärsföreningar där vi informerar om hur man upptäcker och undviker sådana här situationer, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta.

På sin hemsida skriver Stockholmspolisen att bedrägeribrott mot äldre genom så kallad social manipulation ökar. Bedragarna utger sig ofta för att komma från banken, polisen eller någon annan samhällsinstitution som de äldre har förtroende för.

– Senast hade bedragarna ringt till äldre personer och pratat polska. Efter ett tag hade man kommit i kontakt med andra polsktalande. Då hade man sagt att man var från polisen och övertygat dem att lägga sina värdesaker i trapphuset, säger Mikael Sundberg.

Inte sällan plockar bedragarna upp aktuella frågor och använder dessa som ett argument när de försöker lura sig in i framför allt äldre personers bostäder.

– Jag misstänker att mörkertalet för den här typen av brott är ganska saftigt. Många tycker att det är så skamfullt att de har blivit lurade att de väljer att inte anmäla, resonerar han.

Polisen uppmanar alla att prata med äldre anhöriga om de olika metoder som bedragarna använder sig av och om vikten av att inte släppa in okända personer i bostaden eller lämna ut kort eller kortuppgifter.

Läs mer: Färre donerar blod i coronasmittans spår