Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/handelskammaren-corona-har-tagit-strypgrepp-pa-foretagen/

STHLM

Handelskammaren: ”Corona har tagit strypgrepp på företagen”

Viking Lines terminal på Stadsgårds Biträdande avdelningschef på äldreförvaltningen, Stockholms stad, Linda Hamnes – Det är fullt upp just nu, absolut. Men vi får ännu inga signaler på att det är problem med bemanningen inom hemtjänsten. Däremot vi håller kontakt med verksamheterna hela tiden och följer upp hur det går. – Jag vill passa på att ge en jätteeloge till civilsamhället som hjälper till med att handla åt äldre i det här läget. Det underlättar mycket för verksamheten.kajen i Stockholm är öde.
Foto: Mickan Palmqvist

I coronavirusets spår har ekonomin gjort en kraftig inbromsning. Stockholmsregionen är inget undantag. Enligt Stockholms Handelskammare är läget mycket allvarligt.

– I dagsläget kan vi inte säga vad krisen kostar, hur många som förlorar jobbet eller hur många företag som går under, säger vd Andreas Hatzigeorgiou.

Transport- och besöksnäringen är två branscher med stora utmaningar efter spridningen av det nya coronaviruset. Pandemin gör att företag som bygger sin verksamhet på rörelse och mänskliga möten fått det mycket tufft.

– Coronapandemin har tagit ett strypgrepp på företaget i många branscher i Stockholm, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

I kryssningsföretaget Viking Lines terminal på Stadsgårdskajen är nedgången påtaglig. Några få passagerare väntar på nästa avgång i en annars tom vänthall. Det enda som hörs är ljudet av en städares skurmaskin.

I veckan stängde företaget först ner alla kryssningar med Viking Cinderella fram till den 16 april. Nöjeskryssningen går i vanliga fall dagligen mellan Stockholm och Mariehamn. Dagen därpå kom beskedet att även linjerna Kapellskär-Mariehamn och Stockholm-Mariehamn-Helsingfors ställs in.

Vänthallen i Viking Lines terminal ekar tomt.
Foto: Mickan Palmqvist

Resten av fartygen går som vanligt, men rederiet har sett en kraftig nedgång av antalet passagerare.

– De flesta vill inte ut och göra några nöjesresor som läget ser ut nu. Det avråder dessutom UD från. Just nu är det främst frakt och nyttotrafik som går. Det är ett allvarligt läge för oss, säger Eleonora Hansi, informationschef.

Vad nedgången får för konsekvenser på längre sikt är för tidigt att säga konstaterar hon. Det går inte utesluta att även andra linjer ställs in framöver. Som det ser ut i dagsläget fortsätter man däremot som vanligt – för att förse svenska butikerna med varor.

– Vi är väldigt bekymrade för framtiden. Vi behöver all hjälp vi kan få från både svenska och finska staten. Det gäller nog för hela resebranschen, säger Eleonora Hansi.

Enligt Bent Björn-Nielsen, facklig ordförande på Viking Line, kommer personalen på fartygen att klara sig med jobben i behåll. Åtminstone som det ser ut just nu.

– Jag tycker att vi har hittat en bra lösning för personalen ombord. Jag kan inte säga hur lösningen ser ut på grund av sekretess. Men i dagsläget ser det inte ut som att någon permitteras eller varslas. Det är det viktigaste för oss.

”Vi är väldigt bekymrade för framtiden”, säger Eleonora Hansi på Viking Line.
Foto: Mickan Palmqvist

En annan bransch där coronaviruset får dramatiska konsekvenser är hotell och restaurang. Där märker Stockholms Handelskammare av en kraftig nedgång i efterfrågan.

Jennica Jonsson är vice vd för Stureplansgruppen där bland annat Bank Hotel och Spy Bar ingår. Hon beskriver läget som katastrofalt.

– Vi ser dramatiska tapp utan historisk liknelse. Vi tappar gäster och bokningar i alla våra verksamheter. Det har slagit hårt mot vår event- och mötesverksamhet där nästan allt avbokas för tillfället, säger hon.

Hotellavbokningarna har varit många de senaste dagarna. Antalet nybokningar är få. På Stureplansgruppens barer och restauranger blir besökarna färre för varje dag som går.

Jennica Jonsson konstaterar att om utvecklingen fortsätter så riskerar branschen stora varsel och flera konkurser.

– Vi har inlett dialog med berörda fackförbund om att varsla 20 procent av alla anställda i koncernen.

Hon uppmanar Stockholmarna att stötta sina favoritkrogar genom läget som råder.

– Besök eller hämta hem mat, så att fler fina stunder kan bli av.

Även Stockholm stads arbetsmarknadsborgarråd, Karin Ernlund (C), ber Stockholmarna att hjälpa branschen komma på fötter igen.

– Att beställa hem mat eller köpa presentkort i dag för att nyttja längre fram är bra sätt för stockholmarna att stötta vår besöksnäring.

Hon menar att hotell- och restaurangbranschen är avgörande för att skapa jobb i regionen. För många är det också första vägen in på arbetsmarknaden.

– Den rådande situationen innebär ett svårt läge för Stockholms arbetsmarknad. Det påverkar både dem som i dag har ett jobb men också de som står utanför, säger Karin Ernlund.

”Den rådande situationen innebär ett svårt läge för Stockholms arbetsmarknad”, säger arbetsmarknadsborgarrådet Karin Ernlund (C).
Foto: Magnus Hallgren

Under måndagen presenterade regeringen ett stödpaket för de svenska företagen som kan komma att uppgå till 300 miljarder kronor om alla åtgärder utnyttjas fullt ut. Bland annat tar staten över sjuklöneansvaret och ger företagen anstånd med att betala in skatt.

Enligt Jennica Jonsson är stödet välkommet, men likväl otillräckligt. Att inbetalningen av skatt, moms och arbetsgivaravgifter skjuts upp hjälper på kort sikt. Men det innebär att skulden till staten byggs på, menar hon. Samtidigt fortsätter intäkterna att minska.

– Coronavirusets effekter är något som kommer medföra stora förluster för oss och andra företag i branschen och påverka oss i flera år framöver. Vi behöver se fler åtgärder som minskar kostnadsmassan för besöksnäringen.

Stockholms handelskammare har en liknande inställning till regeringens stöd.

– Vi upplever att regeringen är lyhörd för våra krav. Men jag tror dessvärre att det behöver göras mer för att stötta upp intäktsbortfallet för företagen så att de kan klara av den här perioden, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Hur stora konsekvenser pandemin får på ekonomin går inte att förutspå i dagsläget, påpekar Andreas Hatzigeorgiou. Däremot slår han fast att effekterna kommer vara dramatiska och att flera företag kommer gå omkull.

– Vi måste vara balanserade när vi spekulerar. Jorden går inte under, men det här kommer att ha stora konsekvenser. I dagsläget kan vi inte säga vad krisen kostar, hur många som förlorar jobbet eller hur många företag som går under.

Han betonar att Stockholmsregionen är central för den svenska ekonomin. När områdets företag tar stryk sprider sig konsekvenserna även utanför länsgränsen.

– De senaste åren har 40 procent av Sveriges tillväxt genererats i huvudstadsregionen och 50 procent av alla nya jobb har kommit härifrån. Stockholm är ju Sveriges tillväxtmotor, det är här de allra flesta av de globala svenska bolagen har sina huvudkontor.

”Det hjälper ingen om en panikartad stämning piskas upp”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.
Foto: Maria Agrell

Samtidigt finns det branscher som klarar sig undan pandemins konsekvenser betydligt lindrigare.

– De som producerar varor som kan minska smittspridning märker inte av nedgången på samma sätt. Livsmedelsbutiker är ett annat exempel, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Han poängterar dock att det i längden inte finns några vinnare på pandemin. Alla förlorar, och det finns anledning att vara orolig över läget. Att inte kliva över gränsen till alarmism är däremot lika viktigt som att ta situationen på allvar.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att vi ser en ökad polarisering i debatten. Det måste vi försöka stävja lika mycket som smittospridningen. Det hjälper ingen om en panikartad stämning piskas upp.

Läs mer: Fred förlorade sitt jobb i coronakrisen

Läs mer: Stordalens hotellkoncern varslar 7.500 personer

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 5
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 3 av 5
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 4 av 5
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 5
Foto: Maria Agrell