Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/interna-larmet-intensivvardsplatser-kan-snart-vara-slut/

STHLM

Interna larmet: Intensivvårdsplatser kan snart vara slut

På Ecmo-avdelningen på Karolinska vårdas de svårast sjuka. Extracorporeal Membran Oxygenering är den mest avancerade formen av intensivvård och innebär att blodet syresätts utanför kroppen.
Foto: Jonas Lindkvist

”Vår viktigaste uppgift blir att rädda så många liv vi bara kan.”

Det är budskapet i ett internmeddelande som gått ut inom intensivvården på Karolinska.

Om utvecklingen inte drastiskt avtar kan samtliga intensivvårdsplatser i hela Stockholm vara slut redan i helgen, enligt meddelandet. Men Karolinskas ledning uppger att kapaciteten ser ut att räcka.

Meddelandet har gått ut internt från chefer inom PMI, intensivvården på Karolinska, och budskapet är klart: ”Vi befinner oss i ett kritiskt läge”.

Om utvecklingen inte drastiskt avtar kan samtliga intensivvårdsplatser i hela Stockholm vara slut redan i helgen, enligt meddelandet som DN tagit del av.

Intensivvårdens medarbetare får samtidigt klart för sig: ”Det vi gör nu kan vara den viktigaste och största samhällsnyttan vi har gjort under hela vårt yrkesliv. Vår uppgift nu är att skapa möjlighet för fler patienter att överleva”.

Orsaken är den dramatiska ökningen av antalet svårt sjuka i Stockholm som behöver sjukhusvård och intensivvård. Enligt internmeddelandet som gick ut på Karolinska i tisdags och som också presenterats för medarbetarna inom intensivvården genom ett stapeldiagram, har behovet av intensivvårdsplatser ökat dramatiskt den senaste veckan, och trots en kraftig utbyggnad kan kapaciteten snart slå i taket.

För att klara utmaningen måste fler fysiska platser öppnas, genom att glesa ut bemanningen, nya samarbeten och hårdare prioriteringar, och då en specialistsjuksköterska kan behöva övervaka åtta-tio patienter, med stöd från annan personal. Prioriteringarna väntas bli hårda, och allt som inte är starkt medicinskt motiverat kommer att behöva prioriteras bort.

Bland annat nämns att medarbetarna kommer att behöva ägna sig åt basal vård och nöja sig med att trygga patienternas syresättning och blodtryck. Ändå väntas mycket tuffa beslut, när det gäller vilka som ska få intensivvård.

”Vi kommer att behöva avsluta intensivvård på ett stort antal patienter som vi i normalt läge och med obegränsade resurser fortsatt skulle ha vårdat. Vår nu viktigaste uppgift blir att tillsammans rädda så många liv vi bara kan”.

Nyligen blev Socialstyrelsen klar med nya riktlinjer för prioriteringar inom intensivvården, under extraordinära förhållanden. Riktlinjerna ska underlätta för sjukvården att prioritera mellan patienter och samtidigt bibehålla den etiska kompassen.

I veckan var de första vårdmodulerna på fältsjukhuset i Älvsjö klara. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson sa då att han inte kunde säga när vårdplatserna skulle behöva tas i bruk, merparten för vanlig sjukhusvård. Men att man samtidigt såg ett stadigt ökande behov av patienter som behövde sjukhusvård.

– Behovet ökar dag för dag. Det är många av våra äldre som blir drabbade. Vi ser också ett stort behov av sjukhusvård då många behöver syrgas, sa Björn Eriksson då.

På en vecka hade då intensivvårdsbehovet fördubblats.

– Intensivvårdskapaciteten har fördubblats. Men hastigheten gör att vi måste jobba vidare mot en tredubbling av intensivvårdskapaciteten.

Sjukhusen i Stockholm är under högt tryck på grund av ökningen av antalet coronapatienter, och på onsdagen rapporterade Aftonbladet att läget är kritiskt även för vårdplatser totalt sett på akutsjukhusen som enligt interna dokument från regionen kan ta slut i nästa vecka.

En läkare som ställt om för att arbeta inom intensivvården på Karolinska i Huddinge säger:

– Det märks redan nu att vi måste göra tuffa prioriteringar.

Karolinska har, liksom andra sjukhus i Stockholm, byggt ut antal intensivvårdsplatser i rekordfart. Inom loppet av ett par veckor har antalet platser trefaldigats, från 38 till cirka 130. Och fler platser planeras.

Christina Agvald Öhman, överläkare inom intensivvården på Karolinska i Huddinge, ingår i en grupp som tillsatts av Socialstyrelsen för att samordna intensivvårdsresurserna.

– Än har vi ingen brist men det är stor risk att vi får det. Jag tror att vi måste hjälpa varandra över regiongränserna för att klara det här, säger Christina Agvald Öhman.

Karolinskas ledning uppger dock att läget för deras del inte är så akut. Kommunikationsdirektör Henrik Kennedy känner inte till den interna prognosen inom intensivvården på sjukhuset.

”Jag vet inte var denna graf kommer ifrån, jag har inte sett den och den ser inte ut att vara framtagen av Karolinska. Linjen för prognos för platser inom IVA stämmer inte med den planering som finns på sjukhuset”, skriver han i ett mejl.

Kim Sjölund presschef på Karolinska uppger på telefon att hon inte kan svara för det totala antalet platser i Stockholm, men att funktionsområdeschefen för intensivvården på Karolinska David Konrad försäkrat om att kapaciteten kommer att räcka i helgen.

Under torsdagsmorgonen vårdas 71 patienter på IVA på Karolinska och 31 platser är lediga. Till på måndag byggs kapaciteten ut med ytterligare totalt 56 platser.

”Vi har en prognos för utvecklingen och ökar våra IVA platser kontinuerligt för att hela tiden ligga före behovet. Vi har de senaste veckorna ökat mer än behovet har stigit och kommer att fortsätta arbeta på detta vis. Vårt mål är att täcka hela behovet av Intensivvård under hela covid-19 perioden”, tillägger Sjölund i ett mejl.

Samtidigt signalerar flera sjukhus att intensivvårdsplatserna börjar sina, vilket tvingar fram hårda prioriteringar.

– Platserna sinar överallt. Det är ett faktum att vi står inför en situation där inte alla kan erbjudas vård enligt de principer och prioriteringsramar vi hade för bara en vecka sedan, säger en läkare på S:t Göran.

DN söker Region Stockholm och Socialstyrelsen.

Läs mer: Här byggs Stockholmsmässan om till sjukhus