Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 01:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-vill-stockholmarna-forandra-sin-stad/

STHLM

Så vill stockholmarna förändra sin stad

Foto: Sandra Qvist/Privat/IBL/Foad Baghlanian

Gratis SL-kort, Pride-parad en gång i månaden, låta hemlösa bo på hotell ...? Vad skulle du göra om du bestämde i huvudstaden? DN Sthlm har ställt frågan till kända och okända stockholmare.

Alexandra Pascalidou, författare och journalist:

– Jag skulle väva samman staden. Rasera de osynliga murarna som styckar vår stad och skiljer människor åt. Jag skulle föra förorten närmare stadens hjärta så att arbetarklassens barn också fick synas och höras och ta del av kontaktnäten som öppnar alla dörrar. Jag skulle krossa den etniska, ekonomiska, sociala segregationen. Jag skulle också ge mammorna och kvinnorna mer plats på torgen och i det offentliga rummet. Lysa upp staden så den känns tryggare i mörkret.

Alexandra Pascalidou
Foto: Eero Hannukainen/IBL

Karin Björkegren Jones, författare, yogalärare och podd-profil:

– Jag skulle göra kollektivtrafiken gratis i Stockholms län. Jag skulle slopa rutavdraget till höginkomsttagare och i stället införa bot-bidrag för alla som fått en sjukdiagnos eller varit/är sjukskrivna så att de kunde få välja vård. Jag skulle ge anslag till Vidarkliniken i Järna så att alla stockholmare har möjlighet att söka remiss dit. Jag skulle bygga fler hyresrätter med överkomliga hyror och låta barngrupperna på dagis vara mindre. Jag skulle öppna upp BB-Stockholm igen. Ge ökade anslag till forskning av kvinnohälsa och öppna kliniker specialiserade på kvinnohälsa i varje stadsdel.

Karin Björkegren Jones.
Foto: Anneli Hildonen

Christopher O’Regan, populärhistoriker och författare:

– Om jag var envåldshärskare skulle jag omedelbart friställa alla kulturvandaler som nu styr Stockholm och i stället ersätta dem med politiker som förstår värdet av vårt kulturarv. Därefter skulle jag genast förpassa planerna på det mässingsfärgade kärnkraftverket på Blasieholmen (läs Nobelcentret) till det ställe där de hör hemma: papperskorgen.

Författaren Christopher O´Regan.
Foto: Sandra Qvist

Martina Montelius, författare, dramatiker och regissör:

– Jag skulle subventionera hyra för ett antal lokaler på markplan för konstnärlig verksamhet, som kontrast till alla t-shirtaffärer och kafékedjor. Lokalhyrorna är det främsta hindret för att starta sådan verksamhet i Stockholm. Jag skulle köpa ett av Stockholms stora hotell och göra om till jourboende med personal för stadens hemlösa. Och så skulle jag omprioritera i budgeten för att kunna storsatsa på bättre kommunala äldreboenden.

Martina Montelius.
Foto: Foad Baghlanian

Anitha Cleménce (f d Schulman), egenföretagare och innehåll- och medieproducent:

– Jag skulle ändra kollektivtrafiken så att cykeltillgängligheten blir lika bra som i Köpenhamn och införa en gemensamhetsfil för kollektivtrafik som i LA. Dessutom tror jag på en premiumversion som kanske kostar mer och går lite snabbare och punktligare än bussarna och tunnelbanan i dag. Avseende integrationspolitiken behöver vi ändra hur vi ser på nyanlända. Det är inte konstigt att första generationen främst vill omge sig med människor från samma land. I USA ser man på första, andra och tredje generationens integrerade på olika sätt. Det borde vi efterlikna. Gällande äldrevården ska vi inte avskaffa landstingen utan effektivisera och förändra, prioritera bättre vård i hemmet för dem som önskar det och gör det enklare för anhöriga att vara närvarande även om man bor långt borta med hjälp av teknik. Dessutom måste sekretessen ses över, det är för svårt att få rätt information som närstående.

Anitha Cleménce (f d Schulman).
Foto: Privat

Zinat Pirzadeh, komiker:

– Bekämpa hederskulturen och utanförskapet med alla medel! Införa obligatorisk arbetspraktik på vanliga jobb för alla riksdagsledamöter och tjänstebostäder ute i miljonprogrammen. Ordna gratis kollektivtrafik för en jämlikare stad med större utbyte människor emellan, gynnsamt för klimatet, folkhälsan, turismen, kulturen och handeln. Ordna prat- och promenadassistenter åt våra äldre och rörelsehindrade så att de får ha sällskap, komma ut och röra på sig mer. Skapa mindre trafikkaos genom att flytta alla maror och liknande aktiviteter till utanför stan och ta bort biltullarna för att åka ut ur stan.

Zinat Pirzadeh.
Foto: Patrik Österberg/IBL

Allan Linnér, radiopsykolog i P1 och leg psykoterapeut:

– Den gemensamma nämnaren för de som kontaktar mig som Radiopsykologen är att de vet att de kommer fram och vad de kan få. Jag bedriver ju inte psykoterapi i radion men jag får hela tiden berättelser om svårigheter och begränsningar i vården. Ett av de stora bekymren med psykiatrivården i Stockholm är de långa väntetiderna. För den som vill gå privat blir det dyrt och många har inte råd, framför allt inte de unga. Tillgängligheten och priset är därför viktigt för unga vuxna som behöver kontakt snabbt.

Allan Linnér
Foto: Emil Hammarstrom

Emil Holmqvist, Youtuber:

– Mitt största fokus hade varit att jobba med hållbarheten och att utveckla tekniker som gynnar miljön. Några sätt är att bygga ut tunnelbanan eller att subventionera miljövänliga alternativ som elbilar och bilpooler. Sedan vill jag också samarbeta med mindre städer runt om i landet så att det blir enklare att åka hit om man till exempel vill jobba. Det skulle kunna vara att man tillsammans utvecklar snabbtåg.

Emil Holmqvist.
Foto: Privat

Marika Carlsson, komiker och författare:

– Om jag styrde Stockholm så skulle alla under ett år byta plats med varandra. Människor som bor i de fashionabla områdena skulle tvingas bo i ”orten” och tvärtom.

Marika Carlsson.
Foto: Peter Knutsson

Fredrik Apollo Asplund, klubbprofil och författare till nyutkomna ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus”:

– Jag skulle sjukdomsförklara normativ, aggressiv manlighet så att alla män får den terapi de behöver eftersom det manliga våldet kostar så sjukt mycket pengar. Och pengarna vi skulle spara på att inte behöva ha massa piketbussar och hovrande helikoptrar för att männen ska ha lite kul ute på stan, skulle jag investera i cykelvägar. Fantastiska cykelbroar med träd och växter som tar oss från Alby till Södermalm, från Vasastan till Husby och över hela stan. Och så skulle vi ha en Prideparad en gång i månaden för under Pride är Stockholm som mest kärleksfull.

Fredrik Apollo Asplund.
Foto: Anette Nantell

Quetzala Blanco, nöjesjournalist:

– Kriminalisera SD och högerextremister, de skräpar ner vår fina stad. Göra nåt åt trafiken – det tar tusen år att åka till jobbet, nu det är helt kaos. Och så gratis SL-kort till alla!

Quetzala Blanco.
Foto: Magnus Hallgren

Keya Turan, artist och akademiker:

– Jag hade ordnat aktiviteter för att stärka vår gemenskap. Jag hade försökt få oss att hitta tillbaka till varandra i stället för att späda på individualismen. Det är viktigt att alla försöker att hitta ett gemensamt språk som tar oss framåt. Och att vi investerar i våra ungdomar, för vi måste påverka nuet å framtidens vägnar.

Keya Turan.
Foto: Agnes Myrehed

Andra Farhad, vd och ägare på Börshajen Sverige AB:

– Mina hjärtefrågor är utbildningen, ökad jämställdhet och integration/mångfaldsfrågan Jag hade lagt mer fokus på en modernisering av skolplanen för barn och unga. I en tid av innovation och digital tillväxt funkar det inte att vi fortfarande lär oss sy- och träslöjd. Jag hade sett till att mer praktiska ämnen hamnade i skolplanen som till exempel programmering, ekonomi, investeringar, entreprenörskap, hållbarhet med mera. Vi behöver bygga framtidens innovatörer, företagsledare och samhällsbyggare.

Andra Farhad.
Foto: Daniel Roos

Mounir Dhahbi, 40, ägare till Christinas Blommor, från Högdalen:

– Sänka skatten, den knäcker småföretagare. Det skulle kunna göra det möjligt att anställa fler och slippa leva så tajt. Det är inte lätt att leva som barnfamilj i dag. Om jag skulle bestämma skulle vi ha fler lärare i förskolan med mindre barngrupper. Jag skulle också vilja höja pensionen så att äldre har råd att leva. Jag tror inte att jag kommer få någonting, jag kommer jobba för alltid.

Mounir Dhahbi.
Foto: Thomas Karlsson

Pauline Eddeborn, 28, från Johanneshov, Jonna Hökengren, 27, från Farsta och Amanda Arin, 30 år, från Högdalen.

– Gratis kollektivtrafik, mer jämställdhet och mer satsningar på miljön. Vi skulle behöva kvotering och vi måste få lika löner för män och kvinnor. Satsa på kultur, det är för svårt att få kulturbidrag även om det är fantastiskt att det finns. Kultur ska inte behöva vara så dyrt. Många vill gå och titta på det vi gör men har inte råd, men ungdomar i alla delar av Stockholm ska ha råd. En skolklass från Vällingby ska ha råd att kolla på något på Stadsteatern. Kulturen gör att vi blir kreativare och det sammanför olika typer av människor. Om bara likasinnade umgås kommer vi ingenstans. Om rasifierade, feminister och homosexuella bara kämpar för sig själva står vi still. Om vi istället kämpar för varandra kommer vi framåt.

Pauline Eddeborn, Jonna Hökengren och Amanda Arin är alla dansare.
Foto: Thomas Karlsson

Thomas Gille, 45, webbansvarig från Kungsholmen:

– Det ska vara lätt och smidigt att ta sig runt, som gångtrafikant, cyklist och i kollektivtrafiken. Folk ska vara glada och nöjda och det genomförs med mindre skatt och bättre offentliga institutioner. Vi behöver ha samma lön för samma jobb, men inte bara i Stockholm. Det är viktigt att vi inte skickar iväg folk utan att alla flyktingar som kommer får stanna. Vi behöver ha arbetskraftsinvandringen, det är tråkigt när det är tomt.

Thomas Gille.
Foto: Thomas Karlsson

Casper Hällström, 22, idrottslärare och student från Bromma:

– Friskvård och hälsa måste prioriteras för alla i alla åldrar, både när det gäller kost och träning. En högre skatt på tobak och alkohol skulle minska konsumtionen. Många vill förbättra polisens arbete i förorten, men både fler poliser, bättre skola och trygg grund att stå på behövs. Vi behöver arbeta för våldsprevention och där har skolan en viktig roll. El-cyklar är bra men minskar träningen, vi behöver inte ha subvention på elcyklar.

Casper Hällström.
Foto: Thomas Karlsson

Jolanta Borg, 70, pensionär från Karlaplan:

– Jag vill att tiggare ska hjälpas på plats och jag kan tänka mig att vi ska betala mer i skatt för det, så länge jag vet att pengarna går dit. Vi behöver fler papperskorgar och askkoppar, det ser bedrövligt ut i Stockholm. Det är otryggt på centralen och vi skulle behöva sätta de som stryker omkring där i arbete som vakter och städare. Jag hade sett till att det har genomförts för ett miljövänligare och tryggare Stockholm.

Jolanta Borg.
Foto: Thomas Karlsson

Md. Alauddin, 35, städare från Stockholm:

– Det ska finnas hjälp för alla. Jag är immigrant och tycker att vi behöver hjälp, men det ska vara jämställt för alla. Man ska få samma lön för samma jobb och det är viktigt att kvinnor får arbeta också. Jag kom från Bangladesh 2011 för att studera och nu jobbar jag. Stockholm är perfekt men vi behöver bli vänligare och med jämställda.

Md. Alauddin.
Foto: Thomas Karlsson

Marystela Thiruketheswaran, 34, från Nynäshamn:

– Det behövs specialistsjukvård där man bor. I dag behövde jag åka från Nynäshamn till Stockholm för min ögonläkartid, men jag har bara behövt vänta i tre veckor så jag tycker att det fungerar bra. Dessutom behöver vi satsa på billigare och större bostäder för cirka 6.000–7.000 kronor, gärna utanför staden.

Marystela Thiruketheswaran.
Foto: Thomas Karlsson

Katarina Granslätt, 54, administrativ chef från Södermalm:

– Jag skulle satsa på skolan, vården och miljön. Skolan ska inte vara toppstyrd, vi behöver frihet i skolan. Vinster i skolan ska gå tillbaka till skolan, till eleverna och lärarna i form av exempelvis kompetensutveckling. Kollektivtrafiken ska bli billigare och man ska inte behöva ta bilen.

Katarina Granslätt.
Foto: Thomas Karlsson

Klara Herou, 5, från Bagarmossen:

– Jag skulle bestämma att krig inte skulle finns och att alla skulle må bra. Jag skulle också bestämma att alla skulle få äta bra mat och på lördagarna skulle alla få godsaker. På fredagarna också förresten, men inte alla dagar för då får man hål i tänderna.

Klara Herou.
Foto: Privat

Mats Lindberg, 53, byggare från Södermalm:

– Prioritera hemlösa före nyanlända och se till att de som jobbat hela livet får det de slitit för. Vi behöver gratis sjukvård till arbetare som skadat kroppen i arbetet. Ge mer pengar till pensionärer, vi kan inte ha pensionärer som plockar burkar i stan, det är hemskt.

Mats Lindberg.
Foto: Thomas Karlsson

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 24
Foto: Sandra Qvist/Privat/IBL/Foad Baghlanian
Bild 2 av 24
Foto: Eero Hannukainen/IBL
Bild 3 av 24
Foto: Anneli Hildonen
Bild 4 av 24
Foto: Sandra Qvist
Bild 5 av 24
Foto: Foad Baghlanian
Bild 6 av 24
Foto: Privat
Bild 7 av 24
Foto: Patrik Österberg/IBL
Bild 8 av 24
Foto: Emil Hammarstrom
Bild 9 av 24
Foto: Privat
Bild 10 av 24
Foto: Peter Knutsson
Bild 11 av 24
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 24
Foto: Magnus Hallgren
Bild 13 av 24
Foto: Agnes Myrehed
Bild 14 av 24
Foto: Daniel Roos
Bild 15 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 16 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 17 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 18 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 19 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 20 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 21 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 22 av 24
Foto: Thomas Karlsson
Bild 23 av 24
Foto: Privat
Bild 24 av 24
Foto: Thomas Karlsson