Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-28 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/totalstopp-for-anhoriga-pa-aldreboenden-i-stockholm/

STHLM

Totalstopp för anhöriga på äldreboenden i Stockholm

Birger Jarls vård- och omsorgsboende har stängt verksamheten för anhöriga, berättar Lise-Lotte Henretta, kvalitetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Foto: Thomas Karlsson

Stockholms stad skärper riktlinjerna för äldreboenden. Anhöriga bör undvika onödiga besök i syfte att begränsa nya coronasmittan. Men åtta privata äldreboenden har redan infört totalt besöksstopp.

– Jag har full förståelse för det, säger Barbro Svalander som har en nära anhörig på ett boende.

Folkhälsomyndigheten har höjt risken för allmän smittspridning till högsta nivå, efter tecken på att nya coronaviruset sprider sig i både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Myndigheten uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion att avstå från sociala kontakter, särskilt där det finns sårbara riskgrupper. Anställda på sjukhus, gruppboenden och äldreboenden bör inte gå till jobbet. Dessutom bör anhöriga undvika onödiga besök och definitivt hålla sig därifrån om de uppvisar symtom.

Riktlinjerna om att sjuka medarbetare och anhöriga inte ska vistas på inrättningarna gäller sedan tidigare, men nu trycker Stockholms stad extra på dem. Reglerna omfattar även hemtjänst.

– Om man gör ett besök ska man vara frisk, det är vårt absolut viktigaste budskap. Det här bygger mycket på individens ansvar för att inte sprida smittan vidare, säger Carl Smitterberg, presstalesperson på Stockholms stad.

Att anhöriga ska undvika onödiga besök är däremot ett nytt påbud. Stockholms stad vill dock inte införa ett totalt besöksförbud.

– Det är inte möjligt eftersom det är de äldres hem. Man ser inte att det är juridiskt möjligt att stänga boendena.

Men flera privata äldreboenden i Stockholm har redan gått ett steg längre och infört ett fullständigt besöksförbud.

Kavat vård, som har åtta vård- och omsorgsboenden med närmare 400 boende och upplåter platser åt Stockholms stad, informerade på onsdagen anhöriga om att samtliga besök stoppas.

– Det är extremt svårt att veta exakt hur man ska göra eftersom ingen har facit. Vi väljer att göra så här för att om möjligt begränsa risken för smitta tills vi vet mer om vad som händer runt omkring oss, säger Lise-Lotte Henretta, kvalitetschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Birger Jarls vård- och omsorgsboende informerar om nya coronaviruset på sin ytterdörr.
Foto: Thomas Karlsson

Hon menar att de tidigare fått frågor från anhöriga om de inte ska införa ett totalt besöksförbud.

– Det finns en medvetenhet hos allmänheten om risk för smittspridning, och en stor omtanke om äldre som är sköra och mer utsatta.

Lise-Lotte Henretta vill dock inte kommentera Stockholms stads riktlinjer, som inte är lika stränga.

– Det är upp till varje verksamhet att besluta hur de ska göra.

Barbro Svalander har en nära anhörig på Birger Jarls vård- och omsorgsboende, som tillhör Kavat vård, och är mycket nöjd med hur verksamheten hanterar situationen. Hon har själv jobbat som sjuksköterska och är positiv till strikta regler med anledning av nya coronaviruset.

– Jag tycker att man ska vara väldigt restriktiv. Jag kommer att vara lyhörd om de inte vill ha dit någon.

Nu blir det besöksstopp för alla anhöriga på Birger Jarls vård- och omsorgsboende, bland andra Barbro Svalander.
Foto: Thomas Karlsson

Hon känner inte oro för att hennes närstående på äldreboendet ska smittas, men det handlar mer om att hon har en saklig inställning.

– Jag inser att han kan bli smittad. Jag är realist.

Den privata stiftelsen Danvikshem äldreboende, som upplåter platser åt Stockholms stad, följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och avråder från icke-nödvändiga besök.

– I nuläget avråder vi starkt från besök, men har inte gått ut med besöksförbud. Om situationen förändras får vi ta ställning till vilka åtgärder vi ska vidta, säger Julia Jansson, medicinskt ansvarig sköterska på Danvikshem.

På frågan om hur de kontrollerar att riktlinjerna följs säger hon att information är a och o.

– Vi har bara hört att anhöriga tycker att det är bra att vi avråder från besök, jag upplever att de är måna om sina anhöriga. Skulle vi märka att det kommer många anhöriga trots vår avrådan så får vi ta det då.

Äldreboenden rustar även för att epidemin kan dra ut på tiden. Kavat vård har sedan ett par veckor tillbaka sett över lagren av förbrukningsvaror så att saker som inkontinenshjälpmedel, omläggningsmaterial, handskar, plastförkläden och munskydd räcker i minst två veckor. Företaget har också beställt hem läkemedel som smärtstillande och antibiotika till ett basförråd för en månad framåt. Dessutom har matförrådet inventerats om matleveranserna skulle svikta.

– Verksamheterna har köpt in extra torrvaror så att de kan laga mat. Det kan vara pasta, ris, konserver och frysmat, säger Lise-Lotte Henretta.

Stockholms stad ser även över tillgången på skyddsutrustning som munskydd och handskar, men har ingen uppgift om aktuell lagerstatus.

– Det är en prioriterad fråga, det ska finnas i tillräcklig omfattning, säger Carl Smitterberg.

Läs mer:

Fyra akutsjukhus i Stockholms län i stabsläge på grund av coronasmittan

Ny akut med infektionsklinik redo för coronapatienter

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 3
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 3
Foto: Thomas Karlsson