Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-16 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/studio-dn-varfor-dor-ovanligt-manga-unga-i-sverige/

SVERIGE

Studio DN: Varför dör ovanligt många unga i Sverige?

Gabriella Antonic Svenssons liv hade fyllts av självskadebeteende och destruktiva tankar – men förändrades när hon själv räddade en man från döden.
Foto: Eva Tedesjö

Sverige har på två decennier blivit ett av de västeuropeiska länder där unga vuxna dör som mest. Det ställer frågor om skolan, vård och psykisk ohälsa på sin spets. Vad är det som fått Sveriges siffror att peka åt ett annat håll än grannländernas? I Studio DN berättar DN:s reporter Måns Mosesson om skolans, vårdens och narkotikans roll i varför unga mår dåligt.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN
Varför dör ovanligt många unga i Sverige?
0:00 / 31:49

Sedan millennieskiftet har Sverige gått från att vara det land i Västeuropa med lägst dödlighet bland unga vuxna, till en av de platser där unga människor dör som mest. Varför?

– Det är lite det som var mysteriet när vi började. På ett sätt kan man säga att det inte är en hemlighet att unga mår dåligt i Sverige. Jag har ägnat de senaste åren åt att skriva en bok om musikern Avicii, och inte minst då började jag fundera mycket på det. Det är ju en fantastisk historia på massa sätt. Men Tim Bergling, som han heter, kämpade också mycket med både missbruk och psykisk ohälsa. Det som vi tyckte var så intressant, och vad som känns nytt här, är när man sätter Sveriges utveckling i relief mot hur det ser ut i övriga Västeuropa. För då kan man se att de siffrorna, i väldigt jämförbara länder, under de senaste 20 åren stadigt gått ned, medan Sveriges siffror har planat ut. Det ville vi rota i. Vad beror det där på egentligen? Vi kommer väl komma in på det, men vi har dels tittat på skolans roll, dels på hur vården ser ut för de som mår dåligt och dels handlar detta om narkotikadödlighet – och särskilt en typ av drog som under de här 15-20 åren verkligen har fått fäste på svenska marknaden.

[...]

Detta är ett utdrag ur podden Studio DN. I avsnittet får du höra mer om Måns Mosessons artikelserie om psykisk ohälsa bland unga. Bland annat om Gabriella vars liv förändrades när hon räddade en man från döden, om Sandra som inte fick rätt stöd i skolan och hamnade i en dödlig bilkrasch, och om Leon som dog i en överdos.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN
Varför dör ovanligt många unga i Sverige?
0:00 / 31:49

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Eva Tedesjö